Het mooie aan ons leven is dat er talloze personen elke dag druk bezig zijn met innovatie. Innovatie op het gebied van technologie, onderwijs, fabrieken, de politiek en nog veel meer. Zo houden er zich ook een hoop bezig met het interieur van een badkamer en welke materialen daar (op een duurzame manier) in kunnen worden verwerkt.
In deze blog vertellen we je over de toepassing van beton ciré in je badkamer. Beton-wattes? Precies, ook de betekenis van het woord zal aan bod komen. Lees in elk geval alle punten goed door en het zal je verbazen wat beton ciré voor je badkamer kan betekenen. Of juist niet. Want, zo eerlijk als we zijn, zullen we ook de nadelige kant van dit materiaal bespreken.
Wat is beton ciré?
Beton ciré is in principe een decoratieve afwerking van beton die een vloeiende, naadloze uitstraling heeft. Het komt oorspronkelijk uit Frankrijk en als we het vertalen, dan komt daar letterlijk ‘geweven beton’ uit. Het houdt in principe in dat het beton een samenstelling is van cement, hars en water. Soms wordt er ook nog eens een kleurstof toegevoegd, wat het in zijn geheel zowel stevig als esthetisch aantrekkelijk maakt.
In principe zie je het vaak op de volgende manieren terug:
- als vloer
- op wanden
Het biedt niet alleen een moderne uitstraling, maar is ook waterdicht en onderhoudsvriendelijk, wat het populair maakt in verschillende ruimtes.
De nadelen van beton ciré badkamer
Inderdaad, we zien het zelf ook al helemaal voor ons. Een look van beton ciré in de badkamer, gecombineerd met een chique wasmeubel en een glazen douchewand. Strik er omheen en niks meer aan doen, zo zou je kunnen denken. Helaas kent beton ciré in de badkamer wel degelijk een aantal nadelen, waar je rekening mee zou moeten houden. Denk aan:
1. Vochtgevoeligheid
Hoewel je misschien denkt dat beton ciré waterdicht is, is het toch niet verstandig om het op hele natte plekken, waaronder de douchecabine, te plaatsen. Dat heeft er mee te maken dat het beton zelf niet waterdicht is, maar alleen de lagen die erover heen worden gesmeerd. Mocht er iets hards of scherps op de vloer van de douche vallen, dan ontstaat er een beschadiging in de waterdichte laag. Het gevolg daarvan is dat er vocht in de beton laag kruipt en er een kans bestaat op lekkage.
In principe wordt er door de bedrijven aangeraden om alleen in de douchecabine dan te kiezen voor een net wat ander materiaal, bijvoorbeeld tegels, waardoor je dat probleem tegen gaat. En ja, we begrijpen dat dat ten koste gaat van de look, maar de look is je toch geen lekkage waard?
2. Arbeidsintensiviteit
Het aanbrengen van beton ciré vereist ervaring en vakmanschap. Ook kost het minimaal vijf werkdagen om het aan te brengen. Beton ciré bestaat doorgaans uit dat aantal lagen en er kan, vanwege droogtijd, maar maximaal één laag per dag worden aangebracht. Dat betekent dat het niet alleen lang duurt, maar dat de arbeidskosten ook een stuk hoger zijn dan bij andere opties.
3. Kosten
Een veelgehoord nadeel van beton ciré zijn de kosten. Afhankelijk van de grootte van je badkamer, het vakmanschap van de personen die het komen aanbrengen en de prijzen van de materialen, kan dit aardig in de centen oplopen. In plaats van een goedkoop tegeltje en wat eigen mankracht, is dit echt een vak apart. Maar goed, in principe zou je er ook jaren mee vooruit kunnen gaan en het ziet er fantastisch uit. Voor wat hoort wat, zo kan je wel stellen.
4. Herstelmogelijkheden
Het oppervlak kan gemakkelijk krassen of deuken oplopen, vooral als er scherpe of zware voorwerpen op vallen. Helaas is dit moeilijk te herstellen en zij met een oog voor detail, zal het altijd blijven opvallen. Maar goed, als je iets scherps of zwaars op een (goedkope) tegel laat vallen, bestaat er ook een kans op beschadiging. Het is daarbij ook maar gewoon hoe zwaar je bepaalde dingen weegt en hoe voorzichtig je bent. De eerste stap die je kan nemen is om alles lekker opgeruimd te houden, dan is de kans dat je iets omstoot ook vrij klein.
Waarom wel kiezen voor beton ciré?
Nou, nou, dat klinkt allemaal wel erg negatief. Gelukkig zijn er nog een boel voordelen die je wél overtuigen van een dergelijke look in de badkamer. Lees:
- Onderhoudsvriendelijk: Het naadloze oppervlak maakt het gemakkelijk schoon te maken, zonder voegen waar vuil en schimmel zich kunnen ophopen.
- Hygiënisch: De gladde, naadloze afwerking voorkomt de groei van bacteriën en schimmels, wat bijdraagt aan een schone omgeving.
- Geen voegen: Doordat beton ciré geen voegen heeft, is er geen kans op schimmelvorming in de naden, wat het onderhoud vergemakkelijkt.
- Geschikt voor vloerverwarming: Beton geleidt warmte goed, waardoor het ideaal is voor gebruik met vloerverwarming, wat extra comfort biedt.
- Veel afwerkmogelijkheden: Het is beschikbaar in diverse kleuren en texturen, waardoor je een unieke uitstraling kunt creëren die bij je stijl past.
- Esthetiek: Beton ciré heeft een moderne, strakke uitstraling die een luxe gevoel aan de ruimte kan geven, perfect voor een eigentijdse badkamer.
Kijk aan! Deze voordelen maken beton ciré een aantrekkelijke keuze voor veel mensen die hun badkamer willen vernieuwen.
Al met al kunnen we concluderen dat beton ciré voor een badkamer prima kan. Echter is het handig om het materiaal in de douche te vermijden en daar voor een alternatief te kiezen. Zo lang je genoeg budget hebt en voorzichtig bent met alles wat je hebt, zien wij geen probleem van hoe het fout kan gaan!