person holding there is no planet b poster person holding there is no planet b poster

Klimaatactiviste Hannah Prins: wat is de invloed van haar ouders?

Je kan wel stellend at het klimaat tegenwoordig een vrij zwaar beladen onderwerp is. Een grote groep mensen is er zich gelukkig van bewust dat het niet heel goed gaat met onze invloed op het klimaat. Zij proberen dan bijvoorbeeld wat minder vlees te eten, pakken vaker de fiets dan de auto en kopen tweedehands kleren.

Dan bestaat er ook een groep die het allemaal maar klinklare onzin vinden en er niks van moeten. Daar tegenover staat de groep van zij die zich in het extreme inzetten. Ze demonstreren, blokkeren snelwegen en maken zich een leven lang druk om een en hetzelfde onderwerp. Zo’n iemand kan je ook wel classificeren als een klimaatactivist. Hannah Prins is iemand wie tot de laatste groep behoort. Meer weten over deze jongedame? Lees dan maar gauw verder?

Wie is Hannah Prins?

In 1997 kwam er een nieuw meisje ter wereld. Dat meisje, dat zou opgroeien, naar de middelbare school gaan, het vwo afronden, om vervolgens op de ‘uni’ te balenen. Ze studeert Filosofie en Politieke wetenschappen aan de VU in Amsterdam. Alsof dat nog niet genoeg was, volgt deze studie zich op met een master in internationaal recht en (klimaat)strafrecht.

Het blijkt een combinatie waarmee Prins haar leven in het teken zet van het klimaat. Zo beschrijft ze in haar boek Je bent jong en je wilt wat toekomst over wat de klimaatverandering nou precies inhoudt, maar óók wat je kan doen om te helpen. Dit boek schreef ze overigens met Jantijn Adema.

Extinction Rebellion

Oké, oké, allemaal leuk en aardig, maar dat is niet per definitie waar Prins, wie overigens ook in het programma De Slimste Mens verscheen, bekend van is geworden. Nee, nee, Prins is daarentegen bekend geworden door het boegbeeld van Extinction Rebellion te worden.

Extinction Rebellion (XR) is een internationale milieuactivistische beweging die zich richt op het bestrijden van klimaatverandering en biodiversiteitsverlies. Opgericht in 2018, gebruikt XR vreedzaam verzet, zoals burgerlijke ongehoorzaamheid, om druk uit te oefenen op overheden en bedrijven om dringende actie te ondernemen. Zo zijn ze bij veel mensen bekend als de groep die steeds de A12 bezet of op een andere manier volhardend tegen de draad in gaat.

Talkshows en meer

Op die manier kwam Prins al gauw bij grote talkshows, bijvoorbeeld bij OP1, aan tafel terecht, om te vertellen wat de organisatie allemaal aan het doen is. Ze spreekt snel, met veel overtuiging en op die manier snap je wel dat ze door volgers zo geliefd is.

De vroegere Prins

Wat wij ons dan altijd afvragen, is waar die sterke drang naar een bepaald iets dan vandaan komt. Zijn het bijvoorbeeld haar ouders die haar dit al op jonge leeftijd hebben verteld. Nou, dat is een goede vraag

We weten in elk geval dat ze vanaf haar twaalfde met name met haar moeder was. Vaderlief werkt namelijk in Amerika. Hmm.. wel vervelend dat je als klimaatactivist moet vliegen (!!!!!) om je geliefde te bezoeken, lijkt ons zo. Extinction Rebellion kwam overigens niet zo zeer door haar ouders op haar pad. Nee, ze was eens op weg naar college toen de weg werd geblokkeerd door dezelfde groep. De activisten? Die trokken haar aan en niet veel later meldde ze zich voor de juridische afdeling.

Een genuanceerde blik

Wij zouden je in principe kunnen vertellen wat onze mening over dit onderwerp is. Echter kiezen we ervoor om dit niet te doen. Sterker nog, we vinden dat dit onderwerp dermate gevoelig zit, dat we je eerder zouden willen aanraden om het eens met je naasten te bespreken. Wellicht besluit je wel met z’n allen je steentje bij te dragen, je überhaupt in het onderwerp te verdiepen of een weg zoals die van Hannah Prins te volgen!