a couple of boats floating on top of a lake a couple of boats floating on top of a lake

Welke nadelen zitten er aan Montenegro?

Pas in 2006 vond dit kleine land in Europa zijn onafhankelijkheid. Eerder maakte het namelijk onderdeel uit van Servië en een lange tijd voorafgaand daaraan Joegoslavie. Maar goed, sinds de onafhankelijkheid groeit het langzaamaan uit tot een soort walhalla voor toeristen. Misschien is het nog niet helemaal op hetzelfde level als Albanië, maar het gaat zeker niet verkeerd.

Anyway, in deze blog zullen we je alles vertellen over Montenegro als vakantieland. We vertellen je over leuke bezienswaardigheden, zaken als het weer, maar zullen je ook informeren over de mogelijke nadelen in het land. Nou goed, ga er goed voor zitten, zouden we zeggen, dan zal je het vanzelf wel allemaal zien. Lees je gauw verder?

Highlights van Montenegro

Montenegro is een klein land, maar het bied een enorme verscheidenheid aan prachtige landschappen, historische bezienswaardigheden en unieke culturele ervaringen. We beginnen met een aantal highlights, zodat je alvast goed in de sferen kan komen van dit land uit de Balkan. Lees:

  • Baai van Kotor
    Een van de meest pittoreske baaien van Europa, omringd door steile bergen. De oude stad Kotor, een UNESCO-werelderfgoedlocatie, staat bekend om zijn goed bewaarde middeleeuwse architectuur en smalle straatjes vol charme.
  • Durmitor Nationaal Park
    Dit nationale park, dat ook op de UNESCO-lijst staat, is een paradijs voor natuurliefhebbers. Het biedt spectaculaire bergen, diepe kloven zoals de Tara-rivierkloof (de diepste van Europa) en prachtige gletsjermeren zoals het Zwarte Meer.
  • Budva
    Budva is een van de oudste nederzettingen aan de Adriatische kust en biedt een mix van prachtige stranden, een bruisend nachtleven en een charmante oude stad. Het is een perfecte bestemming voor wie zowel cultuur als ontspanning zoekt.
  • Sveti Stefan
    Een iconisch eiland dat tegenwoordig een luxe resort is, maar nog steeds ademt het de sfeer van een oud vissersdorp. Het is een van de meest gefotografeerde plekken van Montenegro en symboliseert de charme van de Adriatische kust.
  • Lovćen Nationaal Park
    Dit park biedt niet alleen prachtige natuur, maar is ook de locatie van het mausoleum van Njegoš, de geliefde Montenegrijnse heerser en dichter. De klim naar het mausoleum biedt een prachtig panoramisch uitzicht over het land.

Zo, alleen dit al zouden redenen zijn om binnenkort een tripje naar Montenegro te gaan. Het land kent daarnaast ook nog een hoop voordelen, waardoor het hopelijk wat beter voor je zal klinken.

Voordelen van Montenegro als vakantieland

Poeh, daar de voordelen. Allereerst heb je natuurlijk de ongerepte natuur en haar schoonheid. Het land is nog relatief onbekend vergeleken met sommige andere Europese bestemmingen, wat betekent dat je nog in alle rust kan genieten. Overigens moet je niet verwachten dat je geen andere Nederlanders tegenkomt, want op een of andere manier zijn zij letterlijk overal.

Daarnaast heb je de betaalbaarheid. In vergelijking met veel andere Europese landen is Montenegro nog steeds relatief betaalbaar, zowel wat betreft accommodatie, eten als activiteiten. Dit maakt het een aantrekkelijke optie voor reizigers die op zoek zijn naar een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Verder staan de Montenegrijnen bekend om hun gastvrijheid en warmte, waardoor je je als toerist snel welkom voelt. Hoe fijn is het dat je gewoon wordt ‘geaccepteerd’, in plaats van dat je als de ‘zoveelste toerist’ een beetje wordt uit gekost.

Mogelijke negatieve overwegingen

Tja, hoewel het allemaal geweldig klinkt, is er toch wel degelijk een klein lijstje aan punten welke je overweging om naar Montenegro te gaan, toch negatief beïnvloeden. Lees:

1. Infrastructuur

De infrastructuur in Montenegro is op sommige plaatsen nog in ontwikkeling. Wegen kunnen smal en bochtig zijn, en in afgelegen gebieden is het openbaar vervoer beperkt. Dit zal het reizen binnen het land soms uitdagender maken. Bovendien liggen de vliegvelden ook niet allemaal op de meest geweldige plekken, al hoewel degene die ver weg liggen, soms wel in positieve zin je vluchtprijs beïnvloeden.

2. Afvalproblematiek

In sommige toeristische gebieden is afval een probleem, vooral in het hoogseizoen. Het land werkt aan verbeteringen, maar het kan een negatieve invloed hebben op de ervaring op bepaalde plaatsen. Dat houdt in: afval langs de weg, afval op stranden en afval op openbare plekken waar je het liever niet ziet liggen

3. Drukte in het hoogseizoen

Hoewel Montenegro minder toeristisch is dan sommige andere Europese bestemmingen, zal het in het hoogseizoen (juli en augustus) behoorlijk druk zijn, vooral in populaire gebieden zoals Kotor en de Budva Rivièra. Buiten het seizoen op vakantie gaan kan natuurlijk ook, met op den duur zal het weer veranderen. Het regent er veel en het vriest er ook. Wellicht kan je wel kijken naar een wintersportvakantie.

4. Roken

In Nederland kennen we (gelukkig) steeds meer plekken en terrassen die rookvrij zijn. Voor de niet-rokers onder ons is dat werkelijk waar geweldig, gezien de rooklucht nou niet echt de lekkerste geur is die er bestaat. In elk geval is het in Montenegro een walhalla voor rokers, zo zou je kunnen zeggen. Op veel plekken wordt zowel binnen als buiten gerookt. Afhankelijk van hoe je er zelf in staat, kan dit een nadeel voor je opleveren.

5. Niet altijd goed Engels

Velen zullen echt hun best doen, maar Engels is nou niet echt een tweede natuur, zoals dat wel voor veel Nederlanders is. Met andere woorden, in Montenegro zal je je soms met handen en voeten moeten duidelijk maken. Aan de ene kant een avontuur, maar als er bijvoorbeeld medische problemen zijn, dan kan dit een probleem opleveren. Check voorafgaand aan je reis bijvoorbeeld bij je accommodatie of ze goed Engels spreken, dat scheelt alweer de helft van je verblijf.

Wat ons betreft stappen we nog liever gisteren dan vandaag in het vliegtuig naar Montenegro. Niet alleen omdat vakantie altijd een goed idee is, maar ook omdat we wel in zijn voor een land dat nog niet helemaal is overspoeld door toeristen! What about you?