woman wearing black sleeveless top using gym equipment woman wearing black sleeveless top using gym equipment

Wat zijn de eGym nadelen?

eGym. Het klinkt futuristisch, maar dat valt eigenlijk wel mee. Al helemaal als we je vertellen dat deze manier van sporten al járen bestaat, zal je er niet van opkijken als het inderdaad eigenlijk een vrij simpel concept betreft. Maar goed, eGym dus. Jij bent waarschijnlijk benieuwd naar wat de nadelen zijn en dat zullen we je in deze blog ook zeker vertellen. Daarvoor zullen we eerst even vertellen wat eGym ook alweer is, zodat de leken onder ons hier ook informatie over vergaren. Lees je gauw verder?

Wat is eGym?

Anders dan je misschien denkt, is eGym geen digitale gym waar je dan zogenaamd in kan sporten, terwijl je zelf nog steeds op de bank zit. Nee, nee, bij eGym zal je zelf wel degelijk in beweging moeten komen.

eGym, wat eigenlijk staat voor elektronische gym, is eigenlijk een soort geavanceerde fitnessapparatuur. De apparaten in de gym, oftewel de sportschool, passen zich automatisch aan aan de individuele gebruiker. Het is het resultaat van een software waarmee gebruikers hun voortang kunnen bijhouden en waarmee de gepersonaliseerde trainingsprogramma’s direct worden ingesteld.

Voorbeeld

Om het maar even duidelijk te maken, geven we je graag een voorbeeld. Lees:

Stel je voor, je hebt een doel gesteld om sterker te worden en een x aantal kilo af te vallen. Je besluit dat eGym de manier is waarop je dit gaat bewerkstelligen. Allereerst is daar de het beginpunt, waarop je persoonlijke gegevens (gewicht, lengte, etc.) worden gemeten. De apparaten weten waar je moet beginnen en op welke hoogte bijvoorbeeld een stoel moet worden ingesteld. In iedere training wordt je progressie gemonitord en worden gewichten automatisch aangepast. Uiteindelijk zal je met efficiënte trainingen je doel bereiken.

Dus, eigenlijk heb je een groep apparaten, die je opvolgend kan gebruiken, zonder dat je daar zelf bij over na hoeft te denken. Het ‘inloggen’ op apparaten gebeurt vaak via een polsbandje of kaart, waarna de machines zich automatisch aanpassen.

Nadelen van eGym

Veel aanbieders van eGym claimen dat je met korte sessies van slechts 30 minuten (een paar keer per week) je doel snel en effectief kan bereiken. Een combinatie van cardio en krachttraining leiden dan bijvoorbeeld tot:

  • gewichtsverlies
  • meer gedefinieerde spieren
  • verbetering algemene gezondheid
  • betere conditie
  • of een combinatie daarvan

Toch is niet zo alles positief van eGym. We hebben mogelijke nadelen voor je op een rijtje gezet. Weet dat dit niet voor iedereen nadelen kunnen zijn, maar het is toch wel fijn dat je hier kennis van hebt, of niet dan?

#1 Beperkte variatie

eGym-apparaten zijn geautomatiseerd en ontworpen om specifieke oefeningen te doen. In veel circuits zie je dat er bijvoorbeeld ‘maar’ 8 verschillende apparaten staan. Hierdoor is de variatie wat beperkt in vergelijking met wat er in een hele sportschool kan staan, laat staan de losse gewichten etc. die je nog zou kunnen gebruiken. Mogelijk beperk je je in een scala aan bewegingen en het gebruiken van specifieke spiergroepen.

#2 Kosten

Je kan wel begrijpen dat het gebruik van eGym niet gratis is. Er bestaat een aanzienlijke kans dat een ‘gewoon’ sportschool-abonnement een stuk aantrekkelijker is qua prijs. Bovendien is nog lang niet iedere sportschool uitgerust met een eGym en kan het best zijn dat je er verder voor moet reizen om er te komen. En met de auto naar de sportschool, is natuurlijk een dikke no-go.

#3 Minder persoonlijke interactie

eGym-apparaten zijn ontworpen als slimme apparaten wie het monitoren van het proces overnemen. Dit leidt op veel plekken tot een mindere interactie met trainers. Voor sommige mensen kan dit serieus een nadeel zijn, omdat zij baat hebben bij die persoonlijke begeleiding en motivatie.

#4 Minder focus op stabiliteit en coördinatie

In vergelijking met vrije gewichten, waarbij de gebruiker meer spieren moet activeren voor stabilisatie, kunnen machines zoals die van EGym minder aandacht besteden aan het ontwikkelen van coördinatie en balans. Het is bijvoorbeeld niet dat een apparaat aan je vraagt om in dat apparaat lunges met een uitvalspas te gaan doen, om maar een voorbeeld te noemen.

#5 Overige nadelen

En dan nog even een aantal overige nadelen, welke waarschijnlijk niet voor iedereen toepasbaar zijn, maar welke we wel even genoemd willen hebben. Het gaat om:

  • Omdat EGym-apparaten automatisch instellingen aanpassen en feedback geven, kunnen gebruikers mogelijk te veel vertrouwen op de technologie en minder leren over hun eigen lichaam, techniek en grenzen.
  • Voor zeer ervaren of gevorderde sporters kunnen EGym-apparaten te eenvoudig zijn, omdat ze mogelijk niet de uitdaging bieden die nodig is voor verdere progressie.
  • In kleinere sportscholen of tijdens drukke uren kan de beschikbaarheid van EGym-apparaten beperkt zijn, wat kan leiden tot wachttijden of de noodzaak om trainingen aan te passen.
  • Omdat EGym-apparaten sterk afhankelijk zijn van technologie, kunnen technische problemen zoals softwarefouten, netwerkstoringen of hardwarestoringen de beschikbaarheid en het gebruik van de apparatuur beïnvloeden.

Begrijp ons echt niet verkeerd, want er zijn een heleboel voordelen aan eGym. Over het algemeen maakt het de sportschool wat meer toegankelijk voor ‘leken’ en daarnaast is het gewoon super dat alles ‘automatisch’ voor je wordt bijgehouden. Echter is het ook altijd verstandig om ‘de andere kant’ van het verhaal te bekijken, voordat je je er volledig toe richt. Als je het liever eerst zelf ervaart voordat je een mening vormt, is dat natuurlijk ook helemaal prima.

Conclusie

Wij gaan je niet vertellen of je wel of niet naar de eGym wil gaan. Het is misschien handiger om iemand in je persoonlijke omgeving te spreken, die er ervaring mee heeft. Zo kan je kortsluiten of het iets voor jou is. Mogelijk zou je ook een plaatselijke sportschool met dit programma kunnen benaderen. Vraag een proefles aan en let’s go with the flow. Sporten is goed voor ieder mens, dus weerhoud je er zeker niet van om dit te gaan doen.